• Ce faceti daca aveti pana de cauciuc pe autostrada ?
  • Va poate lasa Politia fara permis daca schimbati singur roata ?
  • Ce spune Codul Rutier !

Sa zicem ca circulati pe autostrada si deodata simtiti ca masina trage intr-o parte, si nu din cauza denivelarilor. Realizati ca aveti o pana de cauciuc, un incident banal cu care orice conducator auto se intalneste cel putin o data in viata. Ce faceti in acel moment?

Tragi pe banda de urgenta, puneti avariile, scoateti cricul din dotarea masinii si triunghiul reflectorizant, roata de rezerva si faceti pana, nu? Ei bine, sa nu faceti asta, pentru ca va expuneti unui pericol imens.

In plus, deveniti imediat un pericol si pentru ceilalti participanti la trafic, care trec pe langa dumneavoastra cu cel putin 130 de km/h in cel mai bun caz (se stie ca in Romania, aceasta limita de viteza pe autostrada este optionala pentru unii soferi).

Dar daca totusi va incapatanati si schimbi roata, pe banda de urgenta iar intamplarea face ca exact in acel moment sa treaca pe acolo o masina de politie? Va pot lasa agentii de la rutiera fara permisul de conducere?

Raspunsul este “nu”. Codul Rutier mentioneaza clar situatiile in care politistul poate dispune retinerea permisului de conducere sau a dovezii inlocuitoare a acestuia, iar situatia in care va aflati, nu se regaseste printre ele.

Cel mult, fapta dumneavoastra, poate fi pedepsita cu sase puncte de amenda potrivit art.108, alineatul 1, litera d), punctul 6 din Codul Rutier.

Insa aceeasi O.U.G 195/2002 arata la art.74, alineatul 3 ca:
” Se interzice circulatia, oprirea sau stationarea autovehiculelor pe banda de urgenta, CU EXCEPTIA CAZURILOR JUSTIFICATE, precum si a autovehiculelor cu regim de circulatie prioritar.

Este pana de cauciuc un caz justificat de oprire pe banda de urgenta?
Noi zicem ca ramane la latitudinea politistului, in lege nu e scris acest lucru.